9.1.07

Skeptikko 4/2006

Tuoreimmassa Skeptikko lehdessä kerrotaan minkälaisia reaktioita heidän Huuhaa-palkinto aiheutti. Palkinto meni siis näin:
"Heille, jotka apteekeissa, apteekkialan järjestöissä ja järjestöjen tiedotusvälineissä edistävät homeopaattisten valmisteiden myyntiä ja tarjoavat niitä varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi tutkimukseen perustuville lääkkeille."
Apteekkariliitto reagoi palkintoon antamalla tiedotteen. Heidän mielestään Apteekkariliitto oli kytketty tarpeettomasti Huuhaa-palkintoon.
"Homeopaattiset valmisteet ovat lääkelain mukaan lääkevalmisteita, joista osaa voidaan toimittaa vain apteekeista; jotkit valmisteista ovat sellaisia, joita potilas saa vain lääkärin reseptillä."
Risto K. Järvinen ottaa lehdessä esiin erittäin mielenkiintoisen asian: "Lääkäri myymässä lääkkeitä on vastoin kaikkia eettisiä sääntöjä; miksi siis homeopaatiksi kouluttautunut henkilö saa myydä apteekeissa homeopaattisia tuotteita, jotka kuuluvat lääkelain piiriin?"
Eli, mitä erikoisoikeuksia homeopaateilla oikein on verrattuna lääkäreihin? Ehkä lainsäätäjät tietävät, että homeopaattiset tuotteet eivät sisällä mitään haitallista (nehän ovat täynnä ei-mitään), joten tuskin siitä nyt mitään haittaakaan on jos tuotteita myydään apteekeissa? Tai ehkäpä lääkelakia pitäisi korjata ja poistaa siitä homeopaattiset tuotteet?

Apteekkariliitto muistuttaa meitä vielä poliittisesta korrektiudesta: "Asiakkaan näkemykset, esimerkiksi elämänkatsomukselliset tai uskonnolliset, otetaan huomioon ja hänen vapauttaan valita vaihtoehtoiset hoitomuodot kunnioitetaan. Apteekkihenkilökunnalla on kuitenkin vastuu siitä, että asiakkaalla on riittävät tiedot valintansa tueksi."

Tämän takia minun tekee mieli poiketa eräässä Helsinkiläisessä apteekissa, jossa on mukana homeopaatti. Kysyisin ystävällisesti miten hän osaisi erottaa aidon ja oikean homeopaattisen lääkkeen pelkästä täyteaineesta? Voisiko homeopaatti kertoa mitä vaikuttavia aineita homeopaattisissa lääkkeissä? Ja jos hän ei kykene siihen, niin mitä vaikutuksia homeopaattisilla lääkkeillä on havaittu oikeissa kliinisissa kokeissa?

2 comments:

Anonymous said...

Hmmm.... homeopaattisten "lääkeiden" tehonhan väitetään perustuvan "veden muistiin"; ts. vesi säilyttää niiden lääkeaineiden ominaisuudet, joita siihen on alkuvaiheessa ollut liuotettuina, vaikka tätä homeopaattista liuosta sitten laimennettaisiin miten paljon tahansa. Homeopaateilta voisi kenties kysyä, miksei sama vesi säilytä muistissaan kaikkia niitä tappavia myrkkyjä, joiden kanssa se maapallon historian kuluessa on ollut yhteydessä :-)

Paholaisen Asianajaja said...

Siksi, että vedellä on kovalevy johon ei mahdu niin paljon dataa. Yksinkertainen ratkaisu, eiköstä vain?