17.10.15

Gm-maissi ja oravien valinta

Geenimanipuloitu maissi on ollut esillä negatiivisessa valossa useissa meemikuvissa. Ne kiertävät sosiaalisessa mediassa. Ideana havainnollistaa sitä miten luonnon eläimet tunnistavat gm-ravinnon ja aidon perinteisen ravinnon eron. Eräs suosituimmista tapauksista on Paul Fonderin suorittama testi. Siinä pystytettiin puulaudalle tuore pellolta poimittu gm-maissintähkä. Sen viereen aseteltiin vuoden vanha luomuna kasvatettu maissitähkä. Kumpaa oravat suosisivat?



Oravat suosivat aina luomua. Hämmästyttävää! Tai sitten keksit nopeasti minkä takia vertailu ei ollut sieltä luotettavimmasta pääst. Gm- ja luomumaissi eivät olleet oikealla tavalla vertailukelpoisia, jos toista tyrkytetään tuoreena suoraan pellolta ja toinen on ollut vuoden verran varastossa. Parempi vertailu olisi ollut laittaa tuoreet versiot molemmista. Tai vastaavasti molemmat vuoden vanhoina. Ehkä vuoden vanhat tähkät tuoksuvat oravan mielestä paremmille? Lisäksi Fonderilta unohtui selkeästi tehdä vertailu sokkoutettuna.

Nämä ja monet muut puutteet näissä näyttävissä vertailuissa on onneksi vältettävissä. Areenalle ratsastaa ritarillisesti GMO Corn Experiment. Ohjeet ja osallistuminen ovat suhteellisen helpon työn takana.



Nyt tavallisella kansalla on mahdollisuus osallistua relevantimman vertailun tekemiseen. Silloin voimme tehdä huomattavasti itsevarmemmalla äänellä julistuksia oravien makutottumuksista.

No comments: