10.12.10

Paha lääketeollisuus, WikiLeaks Edition

Lääkekokeita lapsilla?

Yep.

Afrikkalaisessa kehitysmaassa?

Yup.

Korruptiota?

Jepulis.

Rikossyytteitä?

Tietenkin.

Lääkejätti Pfizer suoritti aivokalvontulehduslääkkeen kokeita Nigeriassa vuonna 1996. Tauti riehui kunnon epidemian voimalla. Uuden antibiootin nimi oli Trovan. Nigerian hallituksen mielestä se aiheutti enemmän harmia kuin hyötyä lapsille. Pfizer ja hallitus sovittelivat riitaa. Lääkejätti tarjosi 75 miljoonan korvausta. Mutta se ei halunnut maksaa korvauksia yhdestä siviilikanteesta ja yhdestä rikossyytteestä. Molemmat Nigerian hallituksen aloittamia. Osapuolet neuvottelevat korvausten maksumenettelyistä.

Lue nyt tämä uutinen vuodelta 2009.

Pohjois-Nigeriassa sijaitseva Kanon maakunta haastoi maailman suurimman lääkkeiden valmistajan Pfizerin kaksi vuotta sitten oikeuteen ja vaati tältä kahden miljardin dollarin korvauksia.

Syyte koski aivokalvontulehduslääkkeen testausta, joka viranomaisten mukaan tappoi yksitoista lasta. Lisäksi sen on väitetty aiheuttaneen näkö- ja kuulo-ongelmia, aivovaurioita ja halvaantumisia lähes 200 lapselle.

Pfizer on kieltänyt kaikki syytteet. Sen mukaan lapset kuolivat aivokalvontulehdukseen, eivät lääkkeeseen. Yrityksen mukaan testilääke päinvastoin pelasti ihmishenkiä ja toimi yhtä hyvin kuin vertailuryhmässä käytetty lääke.

Myös Nigerian hallitus on haastanut Pfizerin oikeuteen, mutta sen uskotaan nyt vetävän kanteet takaisin.


WikiLeaksin paljastamissa tiedoissa mainitaan, että Pfizerin edustaja Enrico Liggeri oli tietoinen vilunkipelistä. Lääkefirma oli palkannut tutkijoita, joiden tehtävänä oli rakentaa korruptioepäilyjä Nigerian liittovaltion syyttäjää kohtaan. Tekaistuilla korruptiosyytteillä voitaisiin kiristää kalliit korvausvaatimukset kuoliaaksi.

Kuin sattumalta Nigeria luopui syytteistä eikä Pfizer joutunut maksamaan miljardeja dollareita lisää.

4 comments:

Tomi said...

Pitäisikä liittyä rokotusinfoon, kun lääketeollisuus on osoittautunut ahneeksi, koruptoituneeksi roisto alaksi.

Ei nyt sentää, mutta huuharit ottavat varmaan näistä vuodoista onkeensa, ja mölisevät niistä kovaan ääneen.

MrrKAT said...

Koruttomampi tarina:

http://www.guardian.co.uk/business/2010/dec/09/doctors-fought-save-lives-pfizer-drug


Sanottakoon suomeksi ja selvennökseksi, että tuohon Afrikan vitsaukseen, aivokalvontulehdukseen(meningiittiin) kuolleisuus hoidotta oli 20%. USA:ssa ainoa virallinen hyväksytty lääke oli "ceftriaxone", mutta Pfizer oli kehittänyt Trovan-lääkkeen jota halusi testata Nigeriassa lapsilla. Kokeessa ceftriaxone:lla 6 kuoli, Trovanilla 5 ( keskimäärin 6%). Eli molemmat lääkkeet oli toimivia. Toinen ja pahempi asia, että tilanne oli sopimaton (suora paikallisten kehittämä kloramfenikoli-hoito kenties parempi), vanhemmilta ei ollut kysytty lupaa, ja syytettä nostavaan viranomaiseen käytettiin likaisia keinoja (kaiveltiin hänen menneisyyttää), ja estivät kierosti painostaen syytteen noston, lääkettä ei edes tarkoitus tuoda Afrikkaan, mahdollisesti maksamyrkyllinen eikä edes tarkoitettu lapsille...

(Luin alkuperäisen wikileaks.fi:n-sähkeen eilen tuosta, sittemmin tuli joku haittaohjelma hälytys ainakun aukaisin mtv3 tai suomi24 tai näkökulma nettisuvun,.. cybersodan tarkkailijakin on vaarassa saada osumia? Naputan tätä toiselta koneelta..)

Paholaisen Asianajaja said...

Haahhahaaha!

http://keskustelu.skepsis.fi/html/KeskusteluViesti.asp?ViestiID=321972

Anonymous said...

Lääkärilehdessäkin on otettu nyt kantaa aiheeseen:
http://www.laakarilehti.fi/kommentti/index.html?opcode=show/news_id=9881/news_db=web_lehti2009/type=7/ref=rss