24.8.08

Arkkipiispa ymmärtää homoseksuaalisuuden

Arkkipiispa Paarma on jälleen pohdiskellut homoseksuaalisuuden merkitystä kristinuskolle. Pohjoismaissa on menossa uhkaava suvaitsevaisuuden aalto. Paarman mielestä Suomi on seuraamassa esim. Norjan jälkiä. Suomessa käytävä kiista homoparien siunaamisesta on vain askel matkalla kohti sitä mitä norjalaiset sateenkaariperheet voivat tehdä. Siellä pareilla on oikeus adoptioida ja saada sama sukunimi. Maalilinjalla häämöttäisi sukupuolineutraali avioliitto.

Paarma kertoo homoseksuaalisuudesta:

- Tiedämme homoseksuaalisuudesta nyt paljon enemmän. Raamattu ei puhu sellaisesta homoseksuaalisuudesta, joka on kahden samaa sukupuolta olevan ihmisen rakkaussuhde ja johon kuuluu sitoutuminen toiseen. Raamatussa homoseksuaalisuus liitetään enemmän elosteluun tai irstailuun, hän sanoo.


Paarman tulkinta homoseksuaalisuuden syystä on maltillinen:

- Minulla on se käsitys, että useimmilla homoseksuaalisuus on annettu ominaisuus. Ihmiset eivät siten ole vastuussa seksuaalisesta suuntautumisesta. Kaikilla homoseksuaaleilla taipumus ei ole oman valinnan tulosta. On tärkeää ymmärtää tämä.


Kirkolla on edessä naispappeutta vastaava kinastelu. Jos se jakoi väkeä leireihin, niin varmasti syntisten homostelijoiden siunaaminen aiheuttaa vielä tiukempia jakoja. Aihe kun on vielä tunteellisempi kuin papin sukupuolielimet.

Toisaalta, kirkkolla pitäisi olla oikeus evätä siunaus niiltä joita se ei halua siunata. Kukaan ei pakota kuulumaan kirkkoon. Aina voi perustaa seurakunnan jossa vain sellaiset parit siunataan, jotka pitävät banaaneja korvissa. Tai sellainen seurakunta jossa toisiaan rakastavat parit siunataan, ilman sukupuolivärkkien yhteensopivuuden tarkistamista. Jos kuuluu kyseiseen kirkkoon, niin on sitoutunut kyseisen kirkon sääntöihin. Kirkkoon kuulumaton ei saa vaatia kyseistä kirkkoa tekemään sellaista rikkoo sen sääntöjä. Kunhan kyseessä ei ole laittoman toiminnon kannustaminen, tjsp.

Tärkeintä olisi taata sateenkaariperheelle samat oikeuden kuin heteroperheille. Kirkon teologinen päätös ei saisi vaikuttaa asiaan.

No comments: