18.11.07

Pitäisikö rukousta lisätä?

Tätä kysyy yht. maisteri Kristiina Ursinus Aamulehden mielipidepalstalla. Teksti löytyy myös Keskipohjanmaa.netin sivuilta.

"Eikö teoillamme ja valinnoillamme ole seurauksia? Valitsimme rumuuden ja pahan symbolit edustamaan maatamme euroviisuihin. Aloimme tervehtimään toisiamme pirun merkillä vitsaillen. Opetimme tämän kirouksen merkin lapsillemmekin."

Teoillamme on seurauksia. Tuskin kukaan väittää vastaan. Jos lyön vastaantulijaa turpaan, niin joudun varmasti kiipeliin. Mutta Ursinuksella olikin syvällisempi ajatus. Joku kumimaskipoppoo kansainvälisessä camp-kisassa vaikuttaa kansamme tilaan? Väitän vastaan. En ole nähnyt pirunmerkkejä sitten euroviisuvoiton (täysin dorka merkki, sorry hevarit), mutta tuskin sormilla tehty ele muuttaa ihmisen Saatanan orjaksi. Enkä edes diggaa Lordista, vaikka olen ateisti. Lapsi ei kasva pahaksi siitä, että heiluttelee sormia kohti jotain bändiä. Ymmärtääkseni lapsi kasvaa pahaksi monen eri tekijän takia.

"Sodat pistivät kansamme rukoilemaan ja silläkin oli seurauksensa. Lukemattomat ovat ne (Jumalan) ihmeet, joiden ansiosta saimme pitää vapautemme. En voi kuin itkien seurata, miten ja mihin tätä vapautta käytämme."

Siinä rukouksen seassa taisi olla muutama asiansa tunteva sotilas, jotka puolistivat maata jollain konkreettisemmalla kuin puheilla. Eikä rukous ole jäänyt toteutumatta vain yhtä kertaa. Useampi kuin yksi ihminen on kuollut rukous huulillaan, kun pyydettyä apua ei saapunut. Tämä on vain havainto, ei ilkeämielinen survaisu.

Ursinus voivottelee sitä, ettei Jeesus Kristus tunnu enää kiinnostavan edes kristittyjä, eivätkä ihmiset enää välitä muiden tunteista.

"Olen varma, ettei kukaan kieltäytyisi todellisen Jumalan rakastavasta kutsusta, jos kuulisi ja näkisi Hänet teoissamme tai puheissamme. "

Hieman yllättäen olen samaa mieltä. Jos Jumala tekisi tuollaista, tavalla josta Hänet vosi havaita ilman epäilyksen häivää. Siis, jos.

Kristiina Ursinuksen teksti on hyvin havainnollistava esimerkki leimaamisesta. Maailma on paha paikka, sillä kaikki muut eivät ajattele ja usko kuten Ursinus. Jos ihmiset vain ymmärtäisivät muuttaa ajatusmaailmansa samanlaiseksi kuin hartaat kristityt. Tietenkin maailma olisi harmoninen paikka. Ei sotia, sillä kaikilla olisia identtinen tulkinta pyhistä teksteistä. Samoin kävisi, jos kaikki olisivat buddhalaisia munkkeja.

Vastaus otsikon kysymykseen: Lisätkäämme ymmärtämistä, kuuntelua ja toisista välittämistä. Näiden lisäksi voi sitten rukoilla, jos uskoo sen auttavan.

No comments: