29.9.07

Onko gorilloilla tulevaisuutta?

Gorilla, tuo ihmisten pikkuserkku. Tutkimusmatkailijoiden ensimmäiset havainnot joutuivat pilkan kohteeksi. Ihmiset eivät suostuneet uskomaan, että sademetsissä asuu ihmisen näköisiä karvaisia olentoja. Vuosisata myöhemmin saatiin saaliiksi ensimmäinen gorilla, ja eläin muuttui taruolennosta ihan oikeaksi eläimeksi.
Nyt laji on katoamassa. Maailman luonnonsuojeluliitolla on Punainen Lista, jossa listataan uhanalaiset eläimet (16302 kpl tänä vuonna). Gorillat ovat olleet listalla jo tovin. Statusta päivitettiin uhanalaisesta ”kriittisesti uhanalaiseksi”. Eräs Punaisen Listan tekijöistä on sanonut, että laji on kriittisesti uhanalainen, jos sen kanta supistuu 80%:lla kolmessa sukupolvessa. Gorillan kohdalla supistumista on tapahtunut 60% 25 vuodessa – eli yhdessä sukupolvessa. Gorilloja metsästetään yhä riistana ja tuhkakuppien raakamateriaaliksi, ja kaikkeen muuhun hyödylliseen.

Populaatioiden pienentyessä erilaiset riskit muuttuvat samalla vaarallisemmiksi. New Scientist-lehti (15 september) kertoo kuinka Ebola-virus on päässyt tuhoamaan gorillayhteisöjä viimeisien vuosien aikana. Virusta vastaan yritetään taistella ampumalla gorilloihin rokotepiikkejä. Kivääreistä on jotain hyötyä luonnonsuojelussa.
Ebolaepidemia leviää aaltoina, joten rokotteita pyritään antamaan aallon edellä. Jokaista gorillaa ei tarvitse rokottaa, sillä laumoihin perustuva eläminen rajoittaa gorillasta gorillaan tapahtuvaa tartuntaa. Maantieteelliset rajoitteet mahdollistavat taudin leviämisen ennakoimisen. Samaa taktiikkaa on sovellettu onnistuneesti etiopialaisen suden pelastamiseksi vesikauhulta.

Jos rokotteet osoittautuvat tehokkaaksi luonnonsuojelumenetelmäksi, niin useammat yhtiöt voivat ryhtyä rahoittamaan näitä ohjelmia. Sarvikuonot, seeprat , hyeenat, simpanssit ja gepardit voivat pian saada vastaavia rokotteita eri tauteja vastaan.

No comments: