7.7.07

Sniffexin tarina

Eilen postiluukusta tupsahti tuore Skeptikko-lehti (2/2007). Yksi aihe oli ennestään tuttu. Nimittäin uusi tekninen taikavarpu nimeltään Sniffex. Kyseessä on metallinen päivitys puiselle tikulle, mutta tällä kertaa sillä "havaitaan" räjähteitä. James Randin viikottaisissa kolumneissa on kommentoitu tätä huuhaa-aparaattia pariin otteeseen. Skeptikko-lehti sisälsi jutun siitä kuinka Sniffexiä käytettiin Virossa, kun George W. Bush oli siellä. Kuvissa näkyy kuinka valtion viranomainen kiertää taloa, jossa George W. Bush pitää puhetta. Miehellä on kädessään Sniffex. Viron viranomaiset eivät myönnä ostaneensa Sniffex-laitteita. Heiltä on kuitenkin irronnut epävirallinen kommentti sen toimimisesta:

"Tämä laite on paras laite, mikä meillä on ikinä ollut. Laite on testattu ja se toimii. Kokeneet pommimiehet ovat sen todenneet."

Kannattaisi kuitenkin katsoa YouTubesta Sniffex-videoita. Ja lukea läpi sniffextest.blogspot.com. Sniffex toimii täysin samalla periaatteella kuin taikavarpu. Se löytää räjähteitä oikeasta paikasta, kun operaattori itse tietää missä räjähteet ovat. Kun operaattori ei tiedä missä räjähteet ovat, niin Sniffex toimii yhtä tehokkaasti kuin sattumanvarainen etsintä. Kontrolloidut kokeet ovat osoittaneet tämän.

Eräässä hauskassa episodissa aparaattia testattiin armeijan toimesta. Operaattori tutki olisiko talossa räjähteitä. Jostain mysteerisestä syystä Sniffex ei havainnut operaattorin taakse parkkeeratussa rekassa olevia räjähteitä. Rekka oli aivan täynnä räjähteitä, mutta Sniffexin viisari ei värähtänyt. Ehkä se johtui siitä, etä operaattori ei tiennyt mitä rekassa oli?

Sniffexiä valmistaa Homeland Safety International Inc. Valmistajan mukaan laite tunnistaa lukemattoman määrän räjähteitä haistamalla pommeista ilmaan leviävät typpioksidi-ionit. Sniffex haistaa läpi betonin, metallirakenteiden, konttien ja ajoneuvojen. Käyttökoulutus kestää vain muutamia minuutteja.

No comments: