25.9.06

Arvostelu: Not a Good Day to Die

Not a Good Day to Die - the Untold Story of Operation Anaconda, Sean Naylor


Tämä lähes 500 sivuinen opus kertoo siitä miten Yhdysvaltojen joukot taistelivat Afganistanissa vuonna 2002. Amerikan 101 laskuvarjojoukot ja 10 vuoristodivisioona kuljetettiin helikoptereilla Shahikotin vuoristosolaan. Heidän kohteenaan oli Taliban joukkojen viimeiset rippeet. Paikalla oli useita erikoisjoukkojen ryhmiä, strategisilla paikoilla, valvomassa tilannetta. Tilanne muuttui FUBARiksi. Joukoilla ei ollut raskasta tulitukea, vihollisen määrä oli aliarvioitu pahasti pieleen, ja paikoittain taistelua johdettiin videokuvan välityksellä kaukana toiminnasta.

Sean Naylor haastatteli tätä kirjaa varten useita armeijan edustajia, kenraaleja, taisteluun osallistuneita sotilaita, lentäjiä, tiedustelujoukkojen agentteja, jne. Koska kyseinen operaatio ei mennyt aivan nappiin, ei siitä irtoa informaatio yhtä helposti kuin onnistuneista operaatioista. Kuitenkin, hän kertoo tarinan siitä miten monimutkainen operaatio saatiin kasattua kasaan ja miksi se ei mennyt aivan nappiin. Kerronta on raskainta juuri operaation valmistelua lukiessa, mutta kun toiminta alkaa, niin kirjaa on vaikea laskea pois käsistä.

Naylor onnistuu kuvaamaan hyvin poliittista kinastelua kulisseissa kun komentoketjuja kyhätään, sodan kaaosta luotien viheltäessä ohi ja iskeytyessä kypärään, ja sitä miten lähellä kuolemaa monet miehet joutuivat. Kaikkein järkyttävintä on lukea siitä mistä se kuoleman läheisyys usein johtui. Omista joukoista ja johtajista. Esim. AC-130 Spectre ampui kohti omia kun lentokoneen tietokonesysteemit reistailivat. Pelkkä reboot ei auttanut, vaan navigaatiosysteemi antoi vääriä kordinaatteja. Yksi virhe johti toiseen, ja lopulta eräs erikoisjoukkojen karavaani sai kokea miltä tuntuu saada 105mm haupitsin laukauksia niskaan yön pimeydessä.

Suosittelen kirjaa kaikille Black Hawk Down-faneille.

No comments: