19.7.06

Dialogia IDeistin kanssa

Internet Infidelsin forumilla on henkilö nimeltään aiguy. Hän on jo pitkään kirjoitellut ARN-forumilla (pro-ID). Täällä: [http://www.iidb.org/vbb/showthread.php?t=172238] aiguy kertoo hauskalla dialogilla mitä kaikkea hän on oppinut vuosien varrella Intelligent Design-teoreetikoiden ajatusmaailmasta. Käännän hän tekstinsä suomenkielelle.


aiguy: Luulen että elämä on älykkään tietokoneen luomaa.
IDguy: Miten päättelet sellaista?
aiguy: Ensimmäisen elämän luomiseen tarvittiin älyä. Ja selvästikään se ei ole voinut olla biologista älyä. Ainoa muunlainen äly, josta meillä on kokemusta, on tietokoneen älykkyys.
IDguy: Mutta tietokoneita täytyy ohjelmoida oikealla älyllä ennen kuin ne voivat tehdä mitään älykästä. Kenen luulet ohjelmoineen tämän älykkään tietokoneen?
aiguy: Hmm, hyvä pointti. Ok, mikä on sinun teoriasi?
IDguy: Uskon ID-teoriaan. Älykkään suunnittelijan on täytynyt luoda elämää.
aiguy: Mutta.. jonkun on täytynyt suunnitella suunnittelija. Eiköstä vain? Kenen luulet suunnitelleen tämän älykkään suunnittelijan?
IDguy: Et voi vaatia sitä ID:ltä - se ei ole teorian rajojen sisällä! ID on puhtaasti tieteellistä. Me jätämme ensimmäisen syyn ongelmat uskonnolle.
aiguy: Hetkinen. Miksi sinä voit kysyä "kuka ohjelmoi älykkään tietokoneen?" mutta minä en saa kysyä "kuka suunnitteli älykkään suunittelijan"?
IDguy: Tämä on absudia. Vain ihmiset rakentavat tietokoneita. Ennen kuin ihmisiä oli olemassa ei voinut olla tietokoneita suunnittelemassa elämää.
aiguy: Se on totta. Mutta vain elävät olennot ovat älykkäitä, joten ennen kuin eläviä olentoja oli olemassa ei voinut olla älyä joka voisi suunnitella elämää.
IDguy: Mistä sinä tiedät, että vain elävät olennot voivat olla älykkäitä? Ehkä jokin voi olla älykäs vaikka ei olekaan elävää.
aiguy: Mistä sinä tiedät, että vain ihmiset voivat tehdä tietokoneita? Minusta on todennäköisempää, että jonkinlainen tietokone oli olemassa ennen elämän alkua kuin jokin henkimaailman älykäs vaikuttaja suunnitteli elämää. Miten suunnittelija voi olla niin älykäs jos sillä ei ole aivoja? Miten se askartelee ilman käsiä?
IDguy: Kuka sanoi mitään henkiolennoista?
aiguy: Jos sillä ei ollut biologista kehoa, niin minkälainen keho sillä oli?
IDguy: Ok, se oli henkiolento. Mutta se ei ole sen epätodennäköisempää kuin älykkään tietokoneen luoma elämä.
aiguy: Toisin sanoen, ID-teoria ei ole sen parempi kuin ÄlykkäänTietokoneen teoria?
IDguy: No... opetetaan kiistaa! Minä sanon, että Älykäs suunnittelija loi elämän, ja sinä sanot että tietokone teki sen. Kumpaa meistä ihmiset tulevat uskomaan?

***

aiguy: Kumpikaan näistä teorioista ei ole ollenkaan hyvä. Vaikka ihmiset uskoisivatkin Jumalaan, niin se ei tarkoita että ID kestää tieteellistä tarkastelua.
IDguy: Kuka puhui Jumalasta?
aiguy: Jos se ei ole Jumala, niin kuka tämä Älykäs suunnittelija on?
IDguy: Ok, se on Jumala. Kun uskot Jumalaan, niin ID-teoria on hyvin houkutteleva.
aiguy: Entä jos en usko Jumalaan?
IDguy: Sitten sinun täytyy olla moraalinen relativisti, ja palvot vain rahaa. Sinulla ei ole tarkoistusa elämässäsi. Ai niin, et todennäköisesti usko ID-teoriaankaan.
aiguy: Ei, minä palvon vain Demokraattista lehdistöä... mutta se ei kuulu asiaan. Luulin, että ID:n piti olla tieteellistä. Miten voit testata tätä Älykästä suunnittelijaa?
IDguy: Voin tieteellisesti osoittaa, että sattuman varaiset mutaatiot ja luonnonvalinta ei voi tuottaa monimutkaista täsmennettyä informaatiota ja redusoimatonta monimutkaisuutta joita voimme havaita luonnossa.
aiguy: Mutta minun teoriani koskee älykästä tietokonetta, ei evoluution prosesseja.
IDguy: No, kuka ohjelmoi tietokoneesi?
aiguy: Kokeilit jo sitä.
IDguy: Tätä sinä et ymmärrä. Älykkyys on fundamentaalinen, vähentämätön voima universumissa, kuten painovoima. Sitä ei voi havaita suoraan; voit vain havaita sen vaikutuksia. Se on vastuussa elävien olentojen monimutkaisuudesta.
aiguy: Kukatahansa voi keksia voiman ja sanoa sen selittävän mitätahansa haluaa sillä selittävän. Minun voimani nimi on "orbis" voima ja se selittää peltokuviot (crop circles).
IDguy: Miten "orbis" selittää peltokuviot?
aiguy: Orbis on fundamentaalinen, vähentämätön osa universumia, kuten painovoima. Sitä ei voi havaita suoraan; voit vain havaita sen luomia peltokuvioita.
IDguy: Et oikeasti usko kaikkea tätä mitä sanot. Ei ole olemassa mitään "orbis" voimaa. Sinä vain leikit sanoilla.
aiguy: En usko tähän orbis voimaa, totta. Yritin vain osoittaa, että jonkin voiman keksiminen selittämään jotain ei ole kovin hyödyllistä ellei sen tueksi ole jotain yksityiskohtia.
IDguy: Ehkä, mutta evoluutio ei voi myöskään tukea väitteitään. Kukaan ei voi osoittaa, että makroevoluutiotason muutokset johtuvat vain pelkästä muutoksesta. Se on niin tyhmää, että panoo miettimään miksi nämä intellektuellit eliitti tiedemiehet luulevat olevansa niin älykkäistä.
aiguy: Mutta minun teoriani ei liittynyt evoluutioon. Se oli...
IDguy: Lopeta jo! Sinäkään et usko, että älykäs tietokone suunnitteli elämän!
aiguy: Olet oikeassa, en uskokaan. Mutta vaikka luulet osoittaneesi, että yksi teoria on väärässä, niin se ei tarkoita, että jonkun toisen teorian täytyy olla oikeassa. Vaikka evoluutio epäonnistuisi selittämään elämää, se ei tee sinun ID-teoriastasi sen parempaa. Se ei ole piirun vertaa parempi kuin minun naurettava ÄT-teoria. Ja se ei ole sen vertaa hyödyllisempi kuin minun "orbis"teoriani.
IDguy: Jos evoluutioteoria on väärässä, ja ID-teoria ei ole sen parempi kuin nämä hupsut ajatuksesi, niin mitä meidän pitäisi opettaa lapsillemme?
aiguy: Who cares? Olen ateisti - söin lapseni.

***

IDguy: Olen pohtinut asiaa. ID-teoria on totta, mutta jos halua ajatella, että Älykäs suunnitelija oli tietokone, niin se on ok. Älykkään suunnittelijan identiteetti on teorian ulkopuolella, joten jos haluat ajatella sen tietokoneensi, niin antaa palaa. Olet silti ID:n Suuren Teltan sisällä. Sinun täytyy vain ajatella, että älyllä oli jotain osaa tapahtumiin. Ehkä se oli avaruusolento, tai ehkä se oli tietokone, tai ehkä se oli Jumala. Sillä ei ole väliä.
aiguy: Mutta jos se oli avaruusolento, niin ID-teoria ei selittäisi elämän alkuperää. Ja jos se oli tietokone, niin ID-teoria ei selittäisi kuka ohjelmoi tietokoneen.
IDguy: En aio puhua tuosta. Voit uskoa mitä haluat. Sanonpahan vain, että mitä tahansa se oli, se oli älykäs.
aiguy: Mutta mitä tahansa ajattelenkin Älykkääkstä suunnitelijasta, niin ID-teoria epäonnistuu selittämään miten elämä oikeasti alkoi. Siis, jos en usko Jumalaan.
IDguy: No, sinun kannattaisi miettiä uudelleen kantaasi Herramme hylkäämiseen.
aiguy: Eli minun kannattaisi uskoa Jumalaan koska silloin ID-teoriassa on jotain järkeä, ja me voimme selittää elämän mysteerin?
IDguy: Mikäs siinä. Kun ymmärrät, että vain Jumala on voinut luoda elämää, kaikkessa on järkeä.
aiguy: Jopa peltokuviossa?
IDguy: Ei, ei peltokuvioissa. Ne ovat oikeasti muukalaisten tekemiä.
aiguy: Olet antanut minulle paljon ajattelemisen aihetta, IDguy. Jumala voi täyttää sen aukon sydämessäni, ja auttaa minua lopettamaan pienten elämän kiusaamisen.
IDguy: Ja se on myös hyvää tiedettä!

***

IDguy: No, aiguy, miten sinun ID tutkimuksesi on edistynyt?
aiguy: Se on sujunut hyvin. Kun hyväksyin design hypoteesin siitä tuli vahva heuristinen lähestymistapa tieteen vaikeimpiin ongelmiin. Olen selvittänyt kuinka maailmankaikkeus alkoi, miksi fysiikan vakiot ovat mitä ovat, miksi meillä on hienoja auringonpimennyksiä täällä Maassa, ja miksi koppakuoriaislajeja on niin paljon. Näyttää siltä, että jokaisessa tapauksessa äly on kausaalinen syy.
IDguy: Hienoa. Minä rakennan parhaillaan teoriaa siitä miten proteiinit taipuvat. Minun työhypoteesini on, että äly on vastuussa siitä.
aiguy: Kuulostaa siltä, että olet oikeilla jäljillä.
IDguy: Leikitkö vieläkin niillä tietokoneilla?
aiguy: Joo. Rakensin systeemin joka pärjää osakemarkkinoilla. Käytän sen tuottoja ID-tutkimukseni rahoittamiseen.
IDguy: Tietenkin tarkoitit, että sinä pärjäät osakemarkkinoilla - tietokone on vain työkalu, muistathan? Se ei päätellyt kaikkea itse!
aiguy: Varmaan. En oikeastaan tiedä paljoa osakkeista. Annan sen vain sattumanvaraisesti rakentaa erilaisia strategioita kunnes se pärjäsi paremmin kuin kukaan ihminen. Se keksi niin monimutkaisen tavan valita osakkeita - en vieläkään ymmärrä miten se tekee sen.
IDguy: Selvästikin se oli vain raakaa voimaa, mieletöntä kokeilua eri vaihtoehtojen kesken - se ei oikeasti pohtinut osakemarkkinoita.
aiguy: Silti, jos en tietäisi miten se toimii voisin vannoa että finanssinero kehittelee niitä strategioita. Se näyttää niin... älykkäältä.
IDguy: Ehkä, mutta se on vain näennäistä älykkyyttä, ei oikeaa älyä.
aiguy: Tarkoitatko että myös elävien olentojen suunnitelmallisuus on myös näennäistä, eikä aitoa suunnitelmallisuutta.
IDguy: Ei, ei - se on aitoa suunnitelmallisuutta, ei näennäistä.
aiguy: Olen nyt hieman sekaisin. Miten me erotamme oikean älyn näennäisestä älystä?
IDguy: Katsos, oikeassä älyssä on kyky suunnitella, pohtia, valita vaihtoehtojen joukosta, ja tehdä työtä jotain tavoitetta kohti. Sinun ohjelmasi vain kokeili mielettömästi eri asioita, pitäen ne strategian piirteet jotka toimivat ja hylkäsi muut, kunnes se osasi ennustaa markkinoiden vaihteluja. Tuollaiset ohjaamattomat prosessit eivät käy oikeasta älystä.
aiguy: Mutta entäs jos me emme tietäisi, että se tekee asian niin? Mitä jos me vain näkisimme lopputuloksen - nerokas strategia valita osakkeita jolle edes viisaimmat finassiekspertit eivät pärjäisi? Miten me voisimme kertoa vain näistä havaittavista asioista, että mieletön mekanismi oli mukana, eikä oikea äly?
IDguy: Sinun tietokoneesi ei tehnyt omaa tavoitettaan - sinä laitoit sen tietokoneeseen. Sinun "fitness function" hyödyllisten muutosten testaamiseen oli ohejlmoitu juuri sitä varten sinun toimesta. Tietokone ei päättänyt itsekseen kokeilevansa osakemarkkinoita.
aiguy: Hassua että mainitsit asiasta. Kuinkas sattuikaan, mutta rakensin monipuolisen simulaation ekonomiasta tietokoneelleni, mukaanlukien kaikenlaisia tapoja tehdä rahaa - tuotanto, palveluala, osakkeet, valuuttamarkkinat... En tiennyt minkä se valitsisi, mutta jostain syystä se päätyi keskittymään osakemarkkinoihin. Aivan kuin se olisi itse päättänyt.
IDguy: Mielettömät, mekaaniset prosessit eivät voi itse päättää mitään.
aiguy: Mutta minä en varmastikaan päättänyt mitä ohjelman pitäisi tehdä, ehkä olisi voinut mitenkään ennustaa mitä se valitsisi. Jos minä en päättänyt, eikä tietokonekaan päättänyt... kuka valitsi?
IDguy: Jokatapauksessa, sinun ekonomiasimulaatiosi ei ollut realistinen - et voinut mallintaa mitään niin monimutkaista kuin oikea talous.
aiguy: Totta. Jokaista mallia täytyy välttämättä yksinkertaistaa johonkin asti. Jopa kun simulaatioita käytetään lentokoneiden suunnittelussa, niin jokaista ilmamolekyyliä ei ole mukana simulaatiossa. Kuitenkin lentokone joka "lentää" simulaatiossa lentää aivan samalla tavalla myös oikeassa maailmassa. Ja minun osakemarkkinaohjelmani on todellakin pärjännyt hyvin...
IDguy: No, olen iloinen että olet tienannut paljon rahaa ID-tutkimuksen tukemiseen. Mikä on seuraava projektisi?
aiguy: Olen juuri rakentanut simulaation Maasta, ja käytän sattumanvaraisia luo-ja-testaa ohjelmiani mallentamaan Älykästä suunnittelijaa. Toistaiseksi tämä Älykäs suunnittelija on rakentanut todella mielenkiintoisia virtuaalisia elämänmuotoja.
IDguy: Kuinka sinä voit mallentaa Älykästä suunnittelijaa jos käytät sattuma-generaattoria ja testialgoritmeja? Tuo on koko ID:n antiteesi!
aiguy: Tiedän, mutta se näyttää toimivan. Simulaatiossani ei oikeasti ole mitään älyä - vain pari yksinkertaista sääntöä sattumanvaraisen variaation ilmestymiselle ja niiden testaamisesta virtuaalisessa ympäristössä. Ja näitä monimutkaisia, funktionaalisia, virtuaalisia elämänmuotoja kehittyy... Luuletko, että vastaava asia voisi olla vastuussa oikeista biologisista systeemeistä?
IDguy: En.

Loppu.

Kiitos aiguylle. Jatkukoon dialogi vielä monta hedelmällistä vuotta.

No comments: